четвъртък, 24 ноември 2016 г.

Адвент календар

- Има точно една седмица до отварянето на първата изненада в адвентния календар.
- Чакай, какъв адвентен календар? Това да не е свързано по някакъв начин с адвентистите?
Имат смисъл подобни въпроси, защото религиозното чувство на българина по Коледа се свежда до спазването на традицията - пазаруване, готвене, ядене и пиене на корем. И никой не е виновен за това, разбира се. Защото през дългите години на комунистическо управление бяха насърчавани всякакви суеверни вярвания, но пък и бяха забранени източниците на духовност.
А в другите държави, които не са имали социалистически ред, си имат един период на очакване на празника, който си звучи точно така - адвент. Произходът на думата е старо-гръцки(койне), от първите векове на християнството и означава Богоявление. По-късно в латинската традиция означава пристигане, пришествие, посещение. По време на тези четири седмици преди Рождество (адвентния период) се спазвали строги пости, които православието по наши земи удължава. 
За вярващите християни това е период на радостно очакване на две събития - раждането на Исус Христос(Боговъплъщението, първото Му идване) и второто Му идване.
През първите 24 дни от декември всеки ден е ден на очакване на идването, появата, раждането на Христос. А четири недели преди Рождество Христово, ритуално се пали по една от четирите червени свещи на коледния венец и се празнува с приятели, като паленето на всяка свещ си има своето символично значение. 
Първият коледен календар бил направен в едно лютеранско сиропиталище през 1839 г. от Хинрих Вихерн, който се грижел за децата и в желанието си да им обясни колко трябва да чакат до празника, украсил едно колело от каруца с клонки и 24 свещи, които децата палели всеки ден. Пред годините свещите на венеца са намалели, а календарът е придобивал много и различни форми, но смисълът на радостното очакване на празника се е запазил.

Това е календарът, който предстои да напълня. Направих го за внучката ми Елеонора.
Това ще е първият ѝ календар и се надявам да има много хубави спомени с него, които да ѝ напомнят всяка година за смисъла на Коледа, а именно празнуването на рождения ден на Господ Исус Христос.

Направих доста подробно видео. Приятно гледане :)


Благодаря, че бяхте с мен!
ваша


Предизвикателства:
http://craftyourpassionchallenges.blogspot.bg/2016/11/challenge-339-always-anything-goes.html
http://creativefingerschallengeblog.blogspot.bg/2016/11/challenge-120-winners-118.html
http://brownsugarchallenge.blogspot.bg/2016/11/challenge-225-anything-goes.html
http://www.simonsaysstampblog.com/wednesdaychallenge/
http://craftingfromtheheartchallengeblog.blogspot.bg/2016/11/challenge-137.html
http://tuesdaytaggers.blogspot.bg/2016/11/layer-it-up-at-try-it-on-tuesdays.html
http://wordartwednesday.blogspot.bg/2016/11/challenge-weeks-258-259-anything-goes.html

5 коментара:

  1. Wonderul project

    Thank you for joining us at Try it on Tuesday

    Love Chrissie xx

    ОтговорИзтриване
  2. Wow - such a great project for the holidays - love it. Thanks so much for joining us this time at the Creative Fingers challenge, Elizabeth (DT)

    ОтговорИзтриване
  3. A fantastic project, thank you for sharing it with us at TioT's.
    Yvonne

    ОтговорИзтриване
  4. Nice idea and great project. Thanks for sharing with us at TioT.

    ОтговорИзтриване
  5. What a lovely project you've shared with us, Irena, a real treasure since it was hand made! Thanks for sharing it with us at the Simon Says Stamp Wednesday challenge!

    ОтговорИзтриване